Avkastning på totalt kapital

Basnyckeltal: G2 

Avkastning på totalt kapital = rörelseresultat plus finansiella intäkter i procent av balansomslutningen (= totala tillgångar) 

Detta nyckeltal är ett av de viktigaste nyckeltalen och kan sägas visa själva verksamhetens effektivitet oberoende av hur kapitalet är finansierat, eftersom de finansiella kostnaderna inte räknas med. Det är ett mått för att bedöma om ett företags verksamhet ger en acceptabel förräntning på de resurser som företaget förfogar över.

Nyckeltalet påverkas av olika typer av rationaliseringar, prisförändringar, försäljning- och lagersvolymer, kapacitetsutnyttjande och verksamhetens kapitalbehov. Det är endast räntekostnader och finansieringsposter som saknar betydelse för hur nyckeltalet utvecklas.

Om man vill öka sitt företags avkastning på totalt kapital kan man bland annat se över hur man kan förbättra rörelseresultatet, till exempel genom att höja försäljningspriserna eller pressa inköpspriserna. Kan man utnyttja tillgångarna mer effektivt har det också stor betydelse på det totala kapitalets avkastning.  

   

Exempel:

Ett bolag har år 1 ett rörelseresultat på 220 kkr och finansiella intäkter på 12 kkr och en balansomslutning på 3.980 kkr. Avkastningen på totalt kapital blir då 220+12/3 980*100=5,8%. År 2 är rörelseresultatet 305 kkr och finansiella intäkter13 kkr och en balansomslutning på 4.020 kkr, vilket innebär att avkastningen på totalt kapital blir 305+13/4 020*100=7,9%, det vill säga en förbättring jämfört med föregående år. Förbättringen påverkas främst av ett högre resultat.

 

KUNSKAP & INSPIRATION
Näringsbetingad eller kapitalplaceringsaktie?

Kapitaltillgång i verksamhet, näringsbetingad eller kapitalplaceringsaktie, så här gör du vid försäljning.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Avkastning på eget kapital, vi visar dig exempel.

Avkastning på eget kapital, nettoresultat, justerat eget kapital, vi förklarar begreppen.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Räkna ut avkastning på sysselsatt kapital, vi visar hur.

Vi visar hur du ska räkna ut avkastningen på sysselsatt kapital.

Läs mer