Sidan publicerades senast 2017-08-30
Logga ekonomi-info
Dela på facebook Klicka här för att dela pÃ¥ twitter
 
Startsidan »   ARTIKLAR »   Artiklar 2017 »   Bevara kvitton rätt för att få avdragsrätt för momsen »   

Bevara kvitton rätt för att få avdragsrätt för momsen

I dessa digitaliseringstider är det fler och fler som använder appar och mobilkamera för att skanna in kvitton när de gör utlägg för sin arbetsgivare. Nu har Skatteverket kommit med ställningstagande för vilka underlag som gäller för styrkande av avdragsrätten av momsen.

Det kan vara förvirrande om det är papperskvitto som är kravet på bokföringsunderlag eller om det går lika bra med digitalt underlag, till exempel ett inskannat kvitto eller en elektronisk faktura.

Grundregeln är att fakturan ska bevaras i den form den hade när företaget tog emot den. Om en anställd gör ett inköp åt företaget så har den anställde tagit emot fakturan för företagets räkning, och då ska fakturan bevaras i den form den hade när den anställde tog emot den.

Har fakturan/kvittot levererats digitalt så är det lätt att skicka vidare till sin arbetsgivare, som då bevarar den digitalt. Men det går även att skanna in ett papperskvitto och skicka, men då ska företaget spara både papperskvittot/-fakturan och den digitala varianten.

Idag finns ingen standard för digitala kvitton i Sverige men det är på gång via branschrådet för kassa- och betalsystem under IT & Telekomföretagen. Hogias affärsutvecklare Thor Johnsson har tidigare skrivit om digitaliserade kvitton här i Ekonomi-info.

Tänk också på att det är skillnad i avdragsrätten när en anställd gör utlägg åt företaget respektive får ersättning. Utlägg är ett inköp för företagets räkning och det är då företaget som får kvittot eller fakturan när den anställde tar emot den. Företaget måste då bevara kvittot/fakturan i samma format som när den anställde tog emot den, och har rätt att dra av momsen. Men när en anställd får ersättning för ett inköp som inte är för företagets räkning är det inte avdragsrätt för momsen.

Läs Skatteverkets vägledning om vilken form fakturor ska bevaras för att få avdragsrätt för mervärdesskatt.

För mer information, kontakta kim.blomster@hogia.se

FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKELARKIV  
Artiklar 2018  
  Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Artiklar 2011  
Copyright © 1999-2018 Hogia


Tipsa en vän