Sidan publicerades senast 2017-06-29
Logga ekonomi-info
Dela på facebook Klicka här för att dela pÃ¥ twitter
 
Startsidan »   ARTIKLAR »   Artiklar 2017 »   Lätt att starta företag, svårt att växa »   

Lätt att starta företag, svårt att växa

Svenska småföretag anser att det är svårt att hitta finansiering för att utöka verksamheten och anställa nya medarbetare, visar Företagarnas finansieringsrapport 2017.

Majoriteten av alla företag i Sverige finansierar sina investeringar med löpande intäkter och egen intjäning. Ungefär 40 procent tar in pengar från ägare, banklån, familj eller vänner för att driva och investera i sina bolag. Småföretagen är de som oftast är beroende av finansiering från närstående.

Större företag har betydligt lägre ränta än mindre företag, enligt rapporten. Det är dock inte räntan som är det stora problemet, enligt de företagare som tillfrågats. Mest oroande är bankernas höga krav på säkerhet, som personlig borgen.

Bland de företag som redan har lån, eller som ansökt om lån, menar 30 procent att bankens bedömning av kreditrisken och verksamheten inte är rimlig. 39 procent anser att bankens krav på pant och säkerhet är orimliga.

58 procent av företagarna anger att de själva eller en anhörig någon gång har ställt personlig borgen för att få kredit till företaget och två av tre företagare tycker att deras företagande utgör en privatekonomisk risk.

Svårigheter att växa hämmar Sveriges utveckling

Konsekvensen, menar Företagarna, blir att småföretagen får svårt att växa med eget kapital. Detta hämmar Sveriges tillväxt och företags förmåga att anställa och skapa nya jobbtillfällen. Bland en rad åtgärder för att lindra finansieringsproblemen föreslår Företagarna till exempel dessa:

  • Gör det lättare att växa med eget kapital. Undersök möjligheterna att vidga investeraravdraget för den som investerar i onoterade bolag genom bolag vid start eller nyemission.
  • Sänk skatten på aktier och personaloptioner så att småföretag kan erbjuda nyckelmedarbetare att bli delägare när de inte kan konkurrera med höga löner.
  • När bankfinansiering upplevs som oåtkomligt måste företagare börja se sig om efter alternativa finansieringslösningar. Detta inkluderar utökade möjligheter till så kallad crowdfunding och crowdlending.
Ta del av hela rapporten här: foretagarna.se 

FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKELARKIV  
Artiklar 2018  
  Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Artiklar 2011  
Copyright © 1999-2018 Hogia


Tipsa en vän