Sidan publicerades senast 2017-04-28
Logga ekonomi-info

   
Emma Örneholt 
Affärsutvecklare, Hogia Med Smart Ekonomi sköter du enkelt din bokföring från dator, mobil eller platta.

Dela på facebook Klicka här för att dela pÃ¥ twitter
 
Startsidan »   ARTIKLAR »   Artiklar 2017 »   Ny på att starta nytt? »   

Ny på att starta nytt?

Vill du starta eget företag? Eller har du precis kommit igång med en egen verksamhet? Då finns det en hel del att tänka på. Ta del av våra tips, så får du en enklare start och kan prioritera rätt!

Affärsidé

Du har säkert redan klart för dig vilken typ av verksamhet du ska driva, men gör ändå en enkel och kortfattad affärsplan med mål, budget samt affärsidé; syfte, marknadsbehov, målgrupp, unikum, konkurrensfördelar, lönsamhetsfaktorer och konjunkturkänslighet. Kanske ska du även skriva in vad verksamheten INTE ska göra för att begränsa och hålla fokus på din kärnverksamhet.

Registrering

Lagar och regler är viktiga att hålla koll på. Vilken företagsform är den bästa för dig? Vad gäller då med F-skatt, andra skatter, moms, anställda, redovisningskrav etc.? På Skatteverket.se, bolagsverket.se och verksamt.se  finns det information om allt som gäller för den företagsform och bransch som du har valt. Till exempel hur och om du ska hantera rot- och rutavdrag.

verksamt.se registrerar du snabbt och enkelt ditt företag genom att följa guiden och får sedan en F-skattsedel. Här kan du också undersöka om ditt tilltänkta företagsnamn är ledigt. Efter det behöver du också besöka din bank för att öppna ett företagskonto samt ta reda på vilka försäkringar du bör teckna; sjuk-, inkomst- och företagsförsäkringar är några exempel.

Kontorslös

Det kan vara lätt att sväva iväg i sina drömmar och konkretisera hela företagandet i det där snygga kontoret du alltid drömt om. Men tänk efter före; din verksamhet kanske inte ens behöver ett kontor. Det är en fast kostnad som kan vara bra att slippa i början. Du kommer kanske att resa mycket eller så har du en bra plats i hemmet för ditt kontor. Om det passar dig och verksamheten kan du också arbeta mobilt från olika workspace-platser.

- Med dagens programlösningar behöver du inte särskilt stort utrymme för det administrativa eftersom papper och pärmar i stort sett är överflödiga, förklarar Emma Örneholt på Hogia Business Products AB, specialist på ekonomiprogram för småföretag, och tillägger:

- Du behöver inte heller en stationär dator utan kan sköta din ekonomi och annan administration på en surfplatta, laptop eller till och med via mobilen om du vill, när du vill och varifrån du vill.

Ekonomi

Att tänka på ekonomi och administration är för många en tung bit i början, men du har igen det i det dagliga arbetet.

- Tänk det som att du ska bygga ett hus; låt det ta sin tid och bygg från grunden. Det är en stor investering, så ge det mycket tid och se möjligheterna. Har du koll på ekonomin så har du även stabilitet och kan fokusera på din kärnverksamhet, säger Emma Örneholt, och fortsätter:

- Det behöver inte vara krångligt! Med molnbaserade ekonomisystem arbetar du flexibelt och automatiserat. Din verksamhetsstruktur och bransch styr vilka programdelar du behöver ha. Bokföring och fakturering är de mest grundläggande så börja där. Hogia har bra introduktionskurser som hjälper dig komma igång. Programmen är intuitiva och enkla att arbeta i, och vilka delar du än plockar ihop skapar det ett smidigt flöde; automatiserat och alltid uppdaterat. Dessutom slipper du installation, egen server och backup med ett molnbaserat ekonomisystem.

Nätverka

Att starta företag innebär aldrig samma sak för två entreprenörer. Ändå är det bästa sättet för att få kunskap att prata med andra som har liknande erfarenheter. Många lärdomar kan säkert appliceras på ditt företagande även om ni har helt skilda verksamheter och affärsidéer. Att ta del av olika typer av nätverk kan dessutom ge nya kunder, bra leverantörer och massor av inspiration och idéer. Sök på nätverk i din närhet och lägg ut små krokar via dina kontakter på sociala medier.

Kolla också in drivhuset.se och nyforetagarcentrum.se - för att bara nämna några av alla de sajter som är till för nyföretagare.

För mer information, kontakta monica.brofors@hogia.se

FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKELARKIV  
Artiklar 2018  
  Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Artiklar 2011  
Copyright © 1999-2018 Hogia


Tipsa en vän