Sidan publicerades senast 2017-08-30
Logga ekonomi-info

   
Elisabeth Salfjord 
Skatteexpert, Hogia Med hjälp av Hogias verktyg kan du snabbt och enkelt ta fram en professionell deklaration, skatteberäkning och skatteanalys.

Dela på facebook Klicka här för att dela pÃ¥ twitter
 
Startsidan »   ARTIKLAR »   Artiklar 2017 »   Skatteförändringar är ingen nyhet men extra osäkert i höst »   

Skatteförändringar är ingen nyhet men extra osäkert i höst

Vad kommer egentligen att presenteras i regeringens budgetproposition den 20 september, och vad händer senare vid själva beslutsfattandet? Hur kommer Alliansen ställa sig till budgeten?

Vi har inte bara komplicerade skatteförändringar att sätta oss in i, vi har ett läge bland riksdagsrösterna där det är svårt att förutspå vad utfallet blir. I detta osäkra läge väljer nu regeringen att inte gå vidare med förändringar av de s.k. 3:12-reglerna och skiktgränserna.

Som programutvecklare behöver vi på Hogia tidigt sätta oss in i detaljerna kring hur beräkningarna i våra program kan komma att påverkas. Beräkningar enligt 3:12 är komplicerade och de föreslagna förändringarna lägger vi i vår "malpåse" för ett tag. Vi fortsätt att bevaka dessa och några andra intressanta förslag:

Förslag på begränsning av avdrag för ränteutgifter i kombination med sänkt bolagsskatt

I promemorian "Nya skatteregler för företagssektorn", som är på remiss nu, föreslår regeringen att en generell begränsning av avdrag för interna och externa ränteutgifter ska införas i bolagssektorn och kombineras med en sänkning av bolagsskatten. Enligt förslaget ska förändringarna träda i kraft den 1 juli 2018, men först inväntar vi en pågående remissrunda där tiden går ut den 26 september.

Här kan du läsa mer om avdrag för ränteutgifter och ladda ner dokument.

Förslag på stöd för en första anställd även till AB och HB

Regeringen föreslår att motsvarande "växa-stöd", som finns för den enskilde näringsidkaren som anställer en första person, även ska vara möjligt för aktiebolag och handelsbolag. Växa-stödet innebär sänkta arbetsgivaravgifter då endast ålderspensionsavgift betalas på ersättning till den anställde. I övrigt gäller att företaget inte haft någon anställd efter 31 december 2016, nyanställningen ska omfatta minst tre månader och minst 20 timmar per vecka.

Här kan du läsa mer om förslaget på utvidgat växa-stöd.

Förändringar i de så kallade 3:12-reglerna läggs på is

Regeringens presentation av tidigare utredning med förslag har reviderats i omgångar för att slutligen inte bli genomförda ändå.

I presentationen fanns förslag på att beräkningen av det lönebaserade utrymmet skulle justeras samt att skatteuttaget inom gränsbeloppet skulle höjas från 20 % till 25 % för både utdelning och kapitalvinst på kvalificerade andelar.

Men eftersom reglerna inte ändras vet vi redan nu vad som krävs för att beräkna det lönebaserade utrymmet för 2018; det är 2017 års löner som ligger till grund för beräkningen.

Lönekravet enligt dagens regler, för att beräkna lönebaserat utrymme, kommer att vara en årslön på minst 369 000 kr + 5 % av totala kontanta löner eller 590 400 kr. Det lönebaserade utrymmet som får läggas till gränsbeloppet är enligt dagens regler 50% av löneunderlaget upp till maximalt belopp.

Här kan du ladda ner lagrådsremissen om de så kallade 3:12-reglerna.

Statlig inkomstskatt för fler - även denna förändring skjuts på framtiden

Men även för dig som inte driver företag fanns föreslagna förändringar, bland annat den begränsade uppräkningen av nedre- och övre skiktgränser för statlig inkomstskatt 2018. Förslaget innebar att skiktgränsen endast skulle räknas upp med förändringen i konsumentprisindex med följd att fler kommer betala statlig inkomstskatt.

Här kan du läsa mer om Regeringens lagändringsförslag om statlig inkomstskatt.


FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKELARKIV  
Artiklar 2018  
  Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Artiklar 2011  
Copyright © 1999-2018 Hogia


Tipsa en vän