Sidan publicerades senast 2015-10-27
Logga ekonomi-info
Dela på facebook Klicka här för att dela pÃ¥ twitter
 
Startsidan »   ARTIKLAR »   Artiklar 2015 »   Är städbranschen ren? »   

Är städbranschen ren?

Skatteverket har det senaste året specialgranskat städbranschen och avslöjat ett antal nya svartjobbsupplägg. Ett femtiotal företag inom städbranschen har granskats, syftet har varit att ta reda på hur och när risk för svartjobb uppstår i branschen.  I rapporten "En ren städbransch?" framgår av slutsatsen att "Projektet bedömer utifrån de genomförda pilotrevisionerna och rapporter från branschen att bilden av städbranschen som en bransch med allt för mycket fel och fusk bekräftas."

En del städföretag har betalat svarta löner till lågavlönad personal och i kontrolluppgifterna redovisat skatt för andra, färre personer än de som verkligen gjort städjobben. Ett annat exempel är systematiskt genomförda kedjekonkurser. Företaget går i konkurs med obetalda skatteskulder och direkt startas ett nytt företag med snarlikt namn som efter en tid går i konkurs osv. Andra upplägg är falska kontrolluppgifter, kedjor av falska underentreprenörer, oredovisade intäkter samt oredovisade bidrag från Arbetsförmedlingen.

"Konkurrensen i branschen är knivvass", skriver Skatteverket i sitt pressmeddelande och slår fast att man kommer att fortsätta granska städföretag. Myndigheten betonar att det hade underlättat med ett bättre stöd i lagstiftningen, exempelvis om arbetsgivaravgifter redovisades per individ varje månad. - Det är också viktigt att de som köper tjänsterna tar ansvar och kontrollerar sina leverantörer, säger Pia Bergman, Skatteverkets rikssamordnare mot grov ekonomisk brottslighet.

Läs mer på: skatteverket.se

Lotta Bengtsing

FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKELARKIV  
Artiklar 2019  
Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
  Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Artiklar 2011  
Copyright © 1999-2019 Hogia


Tipsa en vän