Sidan publicerades senast 2018-12-19
Logga ekonomi-infoErik Douglasson

HRexpert, Hogia 

Dela på facebook Klicka här för att dela pÃ¥ twitter
 
Startsidan »   ARTIKLAR »   Artiklar 2018 »   Arbetsgivardeklaration på individnivå – så påverkas du som löntagare »   

Arbetsgivardeklaration på individnivå – så påverkas du som löntagare

I januari träder den nya lagen om Arbetsgivardeklaration på individnivå (AGI) i kraft. Här berättar Hogias HR-expert Erik Douglasson hur den nya lagregleringen hjälper dig som löntagare att få bättre koll på din privatekonomi, men också vad du behöver tänka på för att säkerställa att lagen efterlevs.

Behovet av en lagreglering kommer av att vi har en allt mer rörlig arbetsmarknad med olika anställningsformer. Istället för årlig kontrolluppgift måste nu arbetsgivare rapportera till Skatteverket hur mycket de har betalat ut i skatt, lön och förmåner, och till vem pengarna har betalts ut - varje månad.

Varje månad är ett avslut för sig

Med årlig kontrolluppgift fanns det tidigare utrymme för arbetsgivare att rätta uppgifter när det blivit fel i utbetalningar till dig som medarbetare löpande under året. Nu blir varje månad ett avslut för sig, vilket ställer högre krav på att lönen blir rätt från början. Eventuella fel måste korrigeras i samma månad som felet uppstod genom att arbetsgivaren lämnar in en helt ny arbetsgivardeklaration.

När det gäller skatten har dock inte arbetsgivare rätt att göra korrigeringar för dig som individ. En anställd som fått för mycket lön och där arbetsgivaren har hunnit rapportera till Skatteverket måste själv återbetala hela bruttobeloppet till arbetsgivaren i samma månad som felet begåtts. Det vill säga även skatten. Om det har redovisats för mycket skatt till Skatteverket kommer det att regleras först vid nästa års deklaration, och det innebär att du som privatperson kan bli tvungen att ligga ute med pengar fram till deklarationen för året.

Kontrollera att uppgifterna på lönespecifikationen stämmer

För att säkerställa att lönehanteringen blir korrekt och för att arbetsgivaren ska undvika att rapportera felaktigheter till Skatteverket bör reseräkning, tid- och avvikelserapportering samt övriga löneunderlag skickas in i god tid till löneavdelningen. Det är också viktigt att du som löntagare läser din lönespecifikation grundligt och återkopplar till löneavdelningen direkt om något behöver rättas. Därmed läggs ett större ansvar på en enskild i att läsa sin lönespecifikation, samt agera om uppgifter behöver rättas.

Uppgifterna som lämnas kommer också att förtryckas i din inkomstdeklaration och av den anledningen är det viktigt att du får kännedom om vilka uppgifter som lämnas till Skatteverket.

Ökad insyn och bättre koll på privatekonomin

Införandet av AGI innebär att du som medarbetare får ökad insyn i vad arbetsgivare rapporterar till Skatteverket. Via Mina sidor på Skatteverket kan varje person följa hur mycket lön och annan ersättning arbetsgivaren betalt ut månad för månad. Du som har fler än en arbetsgivare kan se din sammanlagda inkomst. En stor fördel är att risken för att behöva betala kvarskatt året efter minskar då man hela tiden kan se den skatt som blivit inbetald till Skatteverket och själv begära jämkning.

I januari 2019 skickas årlig kontrolluppgift ut för sista gången, därefter är det enbart lönespecifikationerna och AGI som gäller.

Läs mer om hur Arbetsgivardeklaration på individnivå påverkar dig som löntagare på skatteverket.se » 


Erik Douglasson har många års erfarenhet av konsultation och utbildning inom lön och HR och är en mycket uppskattad föreläsare på Hogias användarträffar och seminarier. Erik arbetar som bolagschef för HR Systems, vilket är bolaget som utvecklar Hogias HR- och löneprodukter för de större kundsegmentet. Vidare är Erik bland annat Hogia-gruppens representant i SRFs arbetsgrupp kring införandet av Arbetsgivardeklaration på individnivå i nära samarbete med Skatteverket.

FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKELARKIV  
Artiklar 2019  
  Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Artiklar 2011  
Copyright © 1999-2019 Hogia


Tipsa en vän