Sidan publicerades senast 2018-03-19
Logga ekonomi-info

   
Sigrid Badman Krahè  
Produktspecialist, Hogia 

Dela på facebook Klicka här för att dela pÃ¥ twitter
 
Startsidan »   ARTIKLAR »   Artiklar 2018 »   Bra att veta inför deklarationen »   

Bra att veta inför deklarationen

Det är redan mars och det börjar närma sig deklarationsinlämning för alla privatpersoner och företag med räkenskapsår som avslutas under perioden september till december 2017. Här tar vi upp frågor och svar, och några tips, som underlättar ditt deklarationsarbete.

Om du arbetar på en redovisningsbyrå och hjälper andra med deklarationen kan du för första gången i år skicka in deras Inkomstdeklaration 1 och övriga upplysningar till Skatteverket (SKV) via e-tjänsten Filöverföring. Det kan du läsa mer om här »

När ska deklarationen lämnas in?

Privatpersoner lämnar Inkomstdeklaration 1 som ska vara hos Skatteverket senast den 2 maj. Byråer har möjlighet att ansöka om så kallat byråanstånd för personer som deklarerar på Inkomstdeklaration 1. Beviljar SKV ansökan får byrån lämna inkomstdeklarationerna som ingår i anståndet senare än 2 maj.

Det går även att söka Individuellt anstånd med inlämningen om godtagbart skäl finns. Behöver du anstånd en kortare tid, som längst till 16 maj, då kan du ansöka på Mina Sidor. Behöver du anstånd med längre tid ansöker du på blankett SKV 2600, och den ska vara hos SKV minst 10 dagar innan den 2 maj.

Aktiebolag deklarerar på Inkomstdeklaration 2, stiftelser och föreningar på Inkomstdeklaration 3 och handelsbolag på Inkomstdeklaration 4. Ordinarie inlämningsdag är den 2 juli, men om deklarationen (huvudblankett och bilagor) lämnas elektroniskt får man ytterligare en månads respit och inlämning behöver inte ske förrän 1 augusti.

För inkomstdeklaration 3 och 4 räcker det att bilagorna lämnas elektroniskt för att få lämna den 1 augusti, eftersom Skatteverket inte har någon e-tjänst för dessa huvudblanketter.

När skickas deklarationsblanketterna ut?

SKV skickar ut Inkomstdeklaration 1 med specifikation och preliminär skatteberäkning mellan den 15 mars och 15 april. Inkomstdeklaration 2 - 4 skickades ut redan i mitten av februari.

Har du inte fått någon deklarationsblankett kan du beställa en ny via Skatteverkets servicetelefon eller via Beställningstjänsten på deras webbplats.

Du som är ansluten till en digital brevlåda får ingen pappersblankett utskickad, utan får istället din deklaration digitalt den 8 eller 9 mars.

Hur kan deklarationen lämnas in?

Deklarationen kan lämnas på papper alternativt helt eller delvis elektroniskt. Det finns flera olika sätt att lämna deklarationen elektroniskt och det skiljer sig också åt beroende på vilken huvudblankett det gäller.

Alla blanketter kan lämnas in i pappersform, men det finns fördelar med att lämna elektroniskt; du slipper viss manuell hantering och minskar på så vis risken för fel, du får direkt ett kvitto på att deklarationen är inlämnad, och resulterar skatteberäkningen i ett överskott får du pengar tillbaka snabbare.

Under Mina Sidor, där Skatteverkets samtliga e-tjänster finns, kan du se innehållet i deklarationen, skatteberäkningen samt få hjälp med automatiska uträkningar och överföringar.

Inkomstdeklaration 1 och bilagor till Inkomstdeklaration 1 - 4 kan också lämnas elektroniskt via Skatteverkets e-tjänst Filöverföring. För att lämna in huvudblanketten till Inkomstdeklaration 2 finns en särskild e-tjänst. I nuläget finns det ingen motsvarande tjänst för Inkomstdeklaration 3 och 4 utan dessa huvudblanketter måste lämnas in på papper.

Skatteverkets e-tjänster för deklarationsinlämning öppnade den 20 mars.

Om du är osäker på om din deklaration kommit in till SKV kan du logga in på Mina Sidor och se efter. Observera att det tar upp till 14 dagar om du har deklarerat på pappersblanketten innan den finns registrerad hos Skatteverket. 

Vad händer med deklarationen hos Skatteverket?

Skatteverket granskar deklarationen och räknar ut den slutliga skatten. Om de behöver fler uppgifter får du en förfrågan om det. Alla deklarationer kontrolleras maskinellt för att uppmärksamma överföringsfel eller andra avvikelser, och vissa företeelser kan SKV välja ut för närmare kontroll.

Om du är osäker på bedömningen av ett avdrag är det alltid bra att göra ett så kallat öppet yrkande för att undvika skattetillägg, det vill säga att lämna en övrig upplysning på inkomstdeklarationen.

När kommer slutskattebeskedet?

När granskningen är klar får privatpersoner slutskattebesked antingen i april, juni, augusti eller september.  

För företagare (enskild näringsidkare eller delägare i aktie- eller handelsbolag) som har skatt att betala, inte anmält konto eller har deklarerat på papper kommer slutskattebeskedet i september.

Beslutar Skatteverket att ändra något i din deklaration får du slutskattebeskedet tillsammans med ändringsbeslut, och har du skatt att betala ska du göra det inom 90 dagar.  

Klicka här för mer information om de olika skatteuttagen samt för att se tabell med uppgifter om när skatteåterbäring kommer eller när kvarskatt ska vara betald.

Juridiska personer får slutskattebesked i mitten av december då också eventuellt överskott betalas ut. Bolag som istället ska betala in skatt har 90 dagar på sig att göra det.

Tips! Så undviker du kostnadsränta

Kostnadsräntan är för närvarande 1,25 procent (låg kostnadsränta). Räntan beräknas från den 13 februari för underskott större än 30 000 kr och från den 4 maj för underskott mindre än 30 000 kr. För att undvika kostnadsränta helt och hållet ska kvarskatt således finnas bokförda på skattekontot senast den 12 februari respektive 3 maj beroende på kvarskattens storlek. Räntan beräknas dag för dag.

Har du ett överskott stående på kontot utgår inte någon intäktsränta.

Tips! Ta hjälp av ett skatteprogram för att upprätta deklarationen

Ett skatteprogram kan vara till stor hjälp vid deklarationsarbetet. Istället för att upprätta deklarationen manuellt kan du bland annat få hjälp med:

  • inmatning via guider med automatiska beräkningar och överföring till blanketter såsom K10,
  • beräkningsstöd och dokumentation i hjälpbilagor för olika områden som också kan utgöra underlag till svar vid förfrågan från Skatteverket,
  • automatisk överföring av summor till rätt ruta på aktuell blankett och du riskerar därför inga överföringsfel,
  • att skapa SRU-filer för elektronisk överföring av deklarationsbilagor till Skatteverket,
  • deklarationskontroller för identifiering av felaktigheter men också av avdragsmöjligheter och upplysningar om området bör kontrolleras,
  • beräkning av slutlig skatt inklusive ränta och betalningsinformation,
  • utskrift av deklarationsblanketter.
Här kan du läsa mer om vår lösning Hogia Skatt och hur du kan få effektiv hjälp med deklarationen.

FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKELARKIV  
Artiklar 2019  
  Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Artiklar 2011  
Copyright © 1999-2019 Hogia


Tipsa en vän