Sidan publicerades senast 2019-02-27
Logga ekonomi-infoLina Baker

Skatteexpert, Hogia 
Gör din deklaration i Hogia Skatt »

Dela på facebook Klicka här för att dela pÃ¥ twitter
 
Startsidan »   ARTIKLAR »   Artiklar 2019 »   Bra att veta inför deklarationen »   

Bra att veta inför deklarationen

Nu börjar det närma sig deklarationsinlämningen för alla privatpersoner och företag med räkenskapsår som avslutas under perioden september till december 2018. Här tar Hogias skatteexpert Lina Baker upp frågor och svar, samt viktiga datum och några tips, som underlättar ditt deklarationsarbete.

När skickas deklarationsblanketterna ut?

Skatteverket (SKV) skickar ut Inkomstdeklaration 1 med specifikation och preliminär skatteberäkning mellan den 15 mars och 15 april. Har du en digital brevlåda får du deklarationen digitalt mellan den 7 och 13 mars. Inkomstdeklaration 2 - 4 skickas ut redan i mitten av februari.

Har du inte fått någon deklarationsblankett kan du beställa en ny via Skatteverkets servicetelefon eller via Beställningstjänsten på deras webbplats.

När ska deklarationen lämnas in?

Privatpersoner lämnar Inkomstdeklaration 1 som ska vara hos Skatteverket senast den 2 maj. Byråer har möjlighet att ansöka om så kallat byråanstånd för fysiska personer och dödsbo som deklarerar på Inkomstdeklaration 1. Beviljar SKV ansökan får byrån lämna inkomstdeklarationerna som ingår i anståndet senare än 2 maj.

Det går även att ansöka om individuellt anstånd med inlämningen om godtagbart skäl finns. Behöver du anstånd en kortare tid, som längst till 16 maj, kan du ansöka på Mina Sidor. Behöver du anstånd längre tid ansöker du på blankett SKV 2600 som ska vara hos SKV minst 10 dagar innan den 2 maj.

Juridiska personer som lämnar Inkomstdeklaration 2 - 4 har ordinarie inlämningsdag den 1 juli. Deklarerar man digitalt (huvudblankett och bilagor) får man ytterligare en månads respit fram till 1 augusti.

För inkomstdeklaration 3 och 4 räcker det att bilagorna lämnas digitalt för att få lämna den 1 augusti, eftersom Skatteverket inte har någon e-tjänst för dessa huvudblanketter.

Hur kan deklarationen lämnas in?

Deklarationen kan lämnas in på papper alternativt helt eller delvis digitalt. Det finns flera olika sätt att deklarera digitalt beroende på vilken huvudblankett det gäller.

Inkomstdeklaration 1 kan lämnas in via Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration 1 som öppnar den 19 mars. Skatteverkets e-tjänst för att lämna huvudblanketten Inkomstdeklaration 2 öppnade redan den 4 februari. I nuläget finns det ingen motsvarande tjänst för Inkomstdeklaration 3 och 4 utan dessa huvudblanketter måste lämnas in på papper.

Bilagor samt övriga upplysningar till Inkomstdeklaration 1 - 4 kan lämnas digitalt via Skatteverkets e-tjänst Filöverföring som öppnade den 7 januari. Från och med den 15 mars är det även möjligt att filöverföra Inkomstdeklaration 1. Obs att Inkomstdeklaration 1 i dessa fall måste godkännas via Mina sidor.

Om du är osäker på om din deklaration kommit in till SKV kan du logga in på Mina Sidor och se efter. Observera att det tar upp till 14 dagar om du har deklarerat på pappersblanketten innan den finns registrerad hos Skatteverket. 

Vad händer med deklarationen hos Skatteverket?

Skatteverket granskar deklarationen och räknar ut den slutliga skatten. Om de behöver fler uppgifter får du en förfrågan om det. Alla deklarationer kontrolleras maskinellt för att uppmärksamma överföringsfel eller andra avvikelser, och vissa företeelser kan SKV välja ut för närmare kontroll.

Om du är osäker på bedömningen av ett avdrag är det alltid bra att göra ett så kallat öppet yrkande för att undvika skattetillägg, det vill säga lämna en övrig upplysning på inkomstdeklarationen.

När kommer slutskattebeskedet?

När granskningen är klar får privatpersoner slutskattebesked antingen i april, juni, augusti eller december.  

Har du skatt att betala (gäller både privatpersoner och företagare), deklarerat på papper eller får deklarationshjälp där byrån ansökt om byråanstånd till 17 juni kommer slutskattebeskedet i augusti.

Beslutar Skatteverket att ändra något i din deklaration får du slutskattebeskedet tillsammans med ändringsbeslut, och har du skatt att betala ska du göra det inom 90 dagar.

För mer information om de olika skatteuttagen samt för att se tabell med uppgifter om när skatteåterbäring kommer eller när kvarskatt ska vara betald, klicka här »  

Juridiska personer och övriga privatpersoner samt företagare, som inte tidigare fått besked om slutlig skatt, får slutskattebesked i december då också eventuellt överskott betalas ut. Har man kvarskatt att betala ska man göra det inom 90 dagar.

Tips! Så undviker du kostnadsränta

Den låga kostnadsräntan är för närvarande 1,25 procent. Räntan beräknas från den 13 februari för underskott större än 30 000 kr och från den 4 maj för underskott mindre än 30 000 kr. För att undvika kostnadsränta helt ska pengarna vara bokförda på skattekontot senast den 12 februari respektive 3 maj beroende på kvarskattens storlek. Räntan beräknas dag för dag.

Inbetalningen kan göras via Skatteverkets bankgiro. Nytt i år kan fysiska personer också göra inbetalning till Skatteverket med Swish. Betalningen med Swish kan göras med max 15 000 kr per dag.

Har du ett överskott stående på kontot utgår inte någon intäktsränta.

Tips! Ta hjälp av ett skatteprogram för att upprätta deklarationen

Ett skatteprogram kan vara till stor hjälp vid deklarationsarbetet. Istället för att upprätta deklarationen manuellt kan du bland annat få hjälp med:
  • inmatning via guider med automatiska beräkningar och överföring till blanketter såsom K10
  • beräkningsstöd och dokumentation i hjälpbilagor för olika områden som också kan utgöra underlag till svar vid förfrågan från Skatteverket
  • automatisk överföring av summor till rätt ruta på aktuell blankett och inga risker för överföringsfel
  • att skapa SRU-filer för digital överföring av deklarationsbilagor samt Inkomstdeklaration 1 till Skatteverket
  • deklarationskontroller för identifiering av felaktigheter men också av avdragsmöjligheter och upplysningar om området bör kontrolleras
  • beräkning av slutlig skatt inklusive ränta och betalningsinformation
  • deklarationsöversikt för få en samlad bild och analysera deklarationen som har upprättats
  • utskrift av deklarationsblanketter.

FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKELARKIV  
  Artiklar 2019  
Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Artiklar 2011  
Copyright © 1999-2019 Hogia


Tipsa en vän