Sidan publicerades senast 2018-08-29
Logga ekonomi-info

   
Anna Elverheim  
Expert elektronisk fakturahantering, Hogia 

Dela på facebook Klicka här för att dela pÃ¥ twitter
 
Startsidan »   ARTIKLAR »   Artiklar 2018 »   Dags att leva upp till lagkravet om e-faktura till offentlig sektor »   

Dags att leva upp till lagkravet om e-faktura till offentlig sektor

I juni tog riksdagen beslutet att leverantörer till offentlig sektor endast ska skicka elektroniska fakturor från och med den 1 april 2019. Uppskattningsvis omfattar detta drygt 200 000 leverantörer till offentlig sektor. Vad behöver de leverantörerna göra nu för att kunna vara med i framtida upphandlingar?

Anna Elverheim är Hogias e-fakturaexpert och har arbetat många år med att hjälpa företag att digitalisera sina fakturaprocesser. Som ordförande i Nationellt forum för e-faktura jublade Anna när beslutet om obligatorisk e-faktura till offentlig sektor var klubbat och Ekonomi-info passade på att ställa några frågor.

Vad tycker du att företagen ska prioritera nu i sina fakturaprocesser?

- Nu har företagen hela hösten och vintern på sig att förbereda både sin organisation och sina system för elektronisk fakturahantering. Och de ska börja med att stämma av med sin systemleverantör om vilka möjligheter som finns att skicka e-faktura enligt SFTI:s rekommendationer och PEPPOL.

Vad är PEPPOL?

- Det är ett godkänt format och en infrastruktur som underlättar e-faktureringen, och vi har berättat om det i en tidigare artikel . Det går också att läsa mer om PEPPOL på Ekonomistyrningsverkets hemsida . Offentlig sektor i Sverige har arbetat under många år med att underlätta e-handel med hjälp av PEPPOL, och senast 1 november i år ska alla statliga myndigheter vara anslutna till PEPPOLs infrastruktur.

Vad finns det för systemlösningar för e-fakturering?

- Det allra enklaste är så klart att e-faktura är en del av ditt faktureringssystem, då byter du bara faktureringsmetod till e-faktura. Men det finns andra lösningar på marknaden som är enkla och fungerar bra, exempelvis så kallade fakturaskrivare som kan användas fristående för att skicka e-faktura.
För de allra minsta företagen erbjuds ofta en fakturaportal där man kan registrera fakturan och därifrån skicka den elektroniskt. Beroende på mottagare så är det utan kostnad eller en avgift men det innebär att det kan vara olika portaler för olika mottagare.

Har du några specifika råd till företagen som måste ta tag i sin e-fakturering nu?

- Passa på att förenkla hela faktureringen och inte bara fakturor till enskilda mottagare. Att vara digital företagare i Sverige idag behöver varken vara särskilt dyrt eller svårt, inte ens för småföretagare. Att skicka en faktura elektroniskt minskar också ledtiden hos mottagaren vilket ofta innebär kortare betaltider och förbättrad likviditet.

Vad är din framtidsspaning i och med det nya lagkravet på obligatorisk e-faktura?

- Jag tror lagkravet kommer att leda till att fler aktörer på marknaden tar fram ännu enklare lösningar och säkrar sina system för att leva upp till den nya lagen om e-faktura till offentlig sektor. Det här vinner alla företagare som vill spara tid, pengar och miljö på eftersom de antagligen kommer att skicka e-fakturor även i det privata näringslivet. När kostnaden och investerad tid redan är tagen så kan marginalnyttan bara bli bättre av ett ökat användande.

FAKTA - vad innebär den nya lagen?

  • Alla upphandlande myndigheter, statliga och landstingsägda bolag samt företag som gör affärer med dessa omfattas av den nya lagen om obligatorisk e-faktura.
  • Fakturor ska skickas elektroniskt i format som följer europeisk standard. Inga pdf-fakturor alltså.
  • Inköp som betalas kontant eller med kort omfattas inte av den nya lagen.
  • Upphandlingar som påbörjas efter 1 april 2019 innebär att kravet på e-faktura ska uppfyllas.
  • Att inte fakturera enligt den nya standarden kan innebära vite.


Är du redo för nästa steg?
Välkommen att anmäla dig till ett av våra informativa seminarier om elektronisk fakturahantering »

FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKELARKIV  
Artiklar 2019  
  Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Artiklar 2011  
Copyright © 1999-2019 Hogia


Tipsa en vän