Sidan publicerades senast 2017-06-13
Logga ekonomi-info
Dela på facebook Klicka här för att dela pÃ¥ twitter
 
Startsidan »   ORDLISTA »   Debet »   

Debet

Tillsammans med kredit bildar debet ett par i bokföringen. Debet är den ena, den vänstra, sidan på ett bokföringskonto. Väldigt förenklat kan man säga att debet är plus (eller till), och kredit är minus (eller från). För att visualisera, pengar rör sig alltid från en punkt till en annan – till exempel från bankkontot till inköp av material, till bankkontot från försäljningen och så vidare. För att uttrycka det i lite andra ord: det är alltid något som ökar – debet/plus/till, och det är alltid något som minskar – kredit/minus/från. Därav finns det alltid två stycken sidor av en transaktion. Det är av denna anledning som varje bokföringshändelse, eller transaktion, bokförs i två kolumner: 1) debetkolumnen (till vänster), 2) kreditkolumnen (till höger).

Vidare förklaring av begreppet debet

Tillgångar och kostnader ökar i debet. Dubbel bokföring innebär att summan av transaktioner i debet och kredit ska vara lika stor.

Debet – en del av dubbel bokföring

Inom världen av bokföring idag tillämpas så kallad dubbel bokföring, det är det absolut vanligaste systemet för bokföring i hela västvärlden.. Den dubbla bokföringen härstammar från 1400-talets Italien, Florens specifikt (där den uppfanns av handelsmännen i Florens) och den innebär att alla bokföringsposter bokförs två gånger: en gång i debet och en gång i kredit.

På engelska: debet


FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


Copyright © 1999-2019 Hogia


Tipsa en vän