Sidan publicerades senast 2018-08-27
Logga ekonomi-info
Dela på facebook Klicka här för att dela pÃ¥ twitter
 
Startsidan »   ARTIKLAR »   Artiklar 2018 »   Digg slår upp portarna den 1 september »   

Digg slår upp portarna den 1 september

Digg är förkortningen för nya Myndigheten för digital förvaltning som nu etableras i Sundsvall på uppdrag av regeringen. Uppdraget är av samordnande karaktär och kan kortfattat beskrivas med citatet "samordna och stödja den förvaltningsövergripande digitaliseringen". Det är något som verkligen behövs om vi ska få fart på digitaliseringen i Sverige!

Regeringen har under flera år arbetat med att öka digitaliseringsgraden i den offentliga förvaltningen, men trots det så ligger Sverige efter i EU-kommissionens ranking över medlemsländernas digitala utveckling. I Danmark finns sedan länge Digitaliseringsstyrelsen och det märks tydligt på digitaliseringsnivån i offentlig sektor i Danmark.

Sverige har närmare 700 myndigheter, kommuner och landsting som behöver samverka för att nå resultat och leva upp till de förväntningar som företag och privatpersoner har. Enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) så är det endast två av tio invånare som tycker att den digitala servicen motsvarar deras förväntningar, så här finns det mycket att göra. Det arbetet kommer definitivt att underlättas av en samordnande myndighet och välkomnas också av SKL.

Regeringen har låtit OECD se över hur Sverige är rustade inför en digital omställning och det resulterade i en närmare 200 sidor lång rapport. Enligt Andrew Wyckoff, som är chef för STI-direktoratet på OECD, så är infrastruktur för digitalisering och prisnivåerna inte utmaningen för Sverige utan det är framför allt avsaknad av koordination. Vilket alltså är den nya myndighetens uppdrag att få till.

Hogias e-fakturaexpert Anna Elverheim diggar Digg så klart, och ser redan utvecklingsmöjligheter för nya smarta lösningar.

- Precis som förväntningar om att den nya lagen om obligatorisk e-faktura kommer att få positiva effekter även på det privata näringslivet, så ser jag positivt på att det finns en samordnande digitaliseringsmyndighet. Det här ger ytterligare positiva effekter på digitaliseringen av hela näringslivet framöver, vilket kan underlätta verksamheten för både små och stora företag. Blickar jag ännu lite längre fram så tror jag att de riktigt stora effekterna kommer när all data är digital. Då kan vi skapa ännu fler smarta lösningar och tjänster för att hjälpa företag utveckla sin verksamhet.


FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKELARKIV  
Artiklar 2019  
  Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Artiklar 2011  
Copyright © 1999-2019 Hogia


Tipsa en vän