Sidan publicerades senast 2017-06-13
Logga ekonomi-info
Dela på facebook Klicka här för att dela pÃ¥ twitter
 
Startsidan »   ORDLISTA »   Direkt kostnad »   

Direkt kostnad

En direkt kostnad är en kostnad som direkt kan hänföras/härledas till en bestämd produkt eller tjänst, eller dylikt. Exempel på en direkt kostnad kan vara ett speciellt material som behövs för att producera en viss produkt/vara. För att som snabbast förklara vad en indirekt kostnad är (en kostnad för resurser som delas av flera olika tjänster eller produkter), så kan man säga att dessa inte kan härledas till en specifik kostnadsbärare utan de måste samlas upp på diverse kostnadsställen, så som till exempel på en avdelning i ett företag. Det görs alltså först, innan man kan fördela kostanden på en kostnadsbärare.

Kostnadsbärare

Begreppet kostnadsbärare avser den tjänst eller den vara som kostnaden är kopplad till. Summan av de direkta och indirekta kostnaderna för en kostnadsbärare är dess så kallade självkostnad.

Rörliga och fasta direkta kostnader

En direkt kostnad kan vara både rörlig och fast.

Hur du bokför en direkt kostnad

De direkta kostnader som har med verksamheten att göra ska bokföras i kontoklass 4 som Material- och varukostnad.

Exempel på vanliga direkta kostnader / exempel på direkt kostnad

Några vanliga direkta kostnader är hemtagningskostnader, löner, material, speciella direkta tillverkningskostnader och speciella försäljningskostnader. Man kan förkorta vissa av dessa som dL, dM, sdtk och sdfk.

På engelska: direct cost


FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


Copyright © 1999-2019 Hogia


Tipsa en vän