Sidan publicerades senast 2017-07-07
Logga ekonomi-info
Dela på facebook Klicka här för att dela pÃ¥ twitter
 
Startsidan »   ORDLISTA »   Ekonomisystem »   

Ekonomisystem

Ekonomisystem är enkelt uttryckt ett system för hantering, lagring och rapportering av ett företags data. Datan som samlas och lagras i systemet kan ses som information om verksamhetens olika transaktioner och övriga upplysningar.

Olika slags ekonomisystem

Det finns en rad olika typer och versioner av ekonomisystem på marknaden idag, och alla fungerar de på olika sätt. Det som nästintill alltid förekommer i ett ekonomisystem är att du kan göra din bokföring, din fakturering och din orderhantering där. Du kan som oftast också upprätta kund- och leverantörsreskontra i systemet. Ett ekonomisystem benämns också ibland för affärssystem, redovisningssystem, ekonomiprogram eller bokföringsprogram.

Syftet med ett ekonomisystem

Ett ekonomisystem har som oftast fler än bara ett syfte. Ekonomisystemet både samlar in och strukturerar all data på samma ställe, vilket gör datan och informationen lättillgänglig för företagets medarbetare och ledning. Det övergripande syftet med ett ekonomisystem är att effektivisera företagets processer och flöden. I vissa system kan din redovisningskonsult eller revisor ha access till ditt ekonomisystem, vilket möjliggör en stor flexibilitet i arbetet med bokföring. Ytterligare har ett ekonomisystem nästintill alltid en mycket viktig roll vid avstämning. Till exempel kan resultaten och rapporterna som kan tas fram och exporteras ur systemet användas som underlag för viktiga bolagsbeslut.

Ekonomisystem som molntjänst

I dagens digitaliserade och automatiserade värld blir det allt vanligare att företagare (och redovisningskonsulter) använder sig av webbaserade (molnbaserade) ekonomisystem. För webbaserade ekonomisystem betalas ofta en licens- alternativt abonnemangskostnad, och systemet ligger på internet (det vill säga i molnet, som en molntjänst) i stället för nedladdat och installerat på företagets egna hårddiskar.

På engelska: accounting system


FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


Copyright © 1999-2019 Hogia


Tipsa en vän