Sidan publicerades senast 2019-02-27
Logga ekonomi-info

   
Anna Elverheim  
Expert elektronisk fakturahantering, Hogia 

Dela på facebook Klicka här för att dela pÃ¥ twitter
 
Startsidan »   ARTIKLAR »   Artiklar 2019 »   Klarar du lagkraven för e-faktura? »   

Klarar du lagkraven för e-faktura?

Inför att lagen om obligatorisk e-faktura till offentlig sektor träder i kraft i april behöver företag säkerställa sina faktureringsrutiner till kommuner, myndigheter och regioner. Hogias e-fakturaexpert Anna Elverheim sammanfattar vad som gäller för att enkelt komma igång med att fakturera elektroniskt.

Gäller alla inköp
Obligatorisk e-faktura gäller alla inköp till följd av offentlig upphandling. Små belopp och direktupphandling undantas inte.

200 000 privata företag och organisationer berörs
Ungefär 200 000 privata företag och organisationer genomför offentliga affärer och berörs av det nya lagkravet.

Ta kontakt med din leverantör
Som enskild företagare ska man inte behöva tänka på format eller tekniska anpassningar för att leva upp till gällande lagkrav. Det är därför viktigt att ta kontakt med sin leverantör av ekonomi- eller faktureringssystem för att stämma av hur de kan hjälpa till med e-faktura.

Vite och missade offentliga upphandlingar
Förutom att fakturorna ska skickas elektroniskt, ska de följa europeisk standard. PDF-fakturor eller inskannade pappersfakturor kommer inte godkännas. Att inte fakturera på rätt sätt kan innebära att man inte får delta i offentliga upphandlingar. På sikt kan det även innebära vite. Inledningsvis handlar det dock om att stötta företag i införandet av e-faktura, snarare än att förelägga vitesbelopp.

PEPPOL underlättar e-handel
PEPPOL är en infrastruktur som tillhandahåller godkända format för att skicka och ta emot e-fakturor. Nätverket är öppet för alla och underlättar e-handeln både inom Sverige och mellan länder då köpare och säljare kan utbyta information oavsett vilket affärssystem de har.

I Sverige är alla myndigheter registrerade i nätverket och sannolikt kommer hela den offentliga sektorn att följa efter i snabb takt. Cirka 62 procent av alla kommuner och regioner är redan anslutna till PEPPOL. För att förenkla kommunikationen mellan samtliga parter förväntas även leverantörer till offentliga verksamheter att börja använda PEPPOL som standard för att skicka fakturor. Min rekommendation är att man frågar sin systemleverantör om de är en accesspunkt till PEPPOL.

Undantag från den nya lagen
Det finns ett fåtal undantag där e-fakturor till följd av offentlig upphandling inte ska tillämpas. Avtal som är tecknade före 1 april 2019 omfattas inte av den nya lagen. Inte heller inköp som betalas kontant eller med kort efter första april. Fler undantag finns att läsa om hos Myndigheten för digital förvaltning »

Läs mer om e-faktura och PEPPOL hos Hogia »


FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKELARKIV  
  Artiklar 2019  
Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Artiklar 2011  
Copyright © 1999-2019 Hogia


Tipsa en vän