Sidan publicerades senast 2015-10-28
Logga ekonomi-info
Dela på facebook Klicka här för att dela pÃ¥ twitter
 
Startsidan »   ARTIKLAR »   Artiklar 2015 »   Konsumentprisindex och inflation i september »   

Konsumentprisindex och inflation i september

Konsumentprisindex (KPI) för september 2015 har av SCB fastställts till 314,06. Det är en uppgång med 0,4% sedan föregående månad och en klart brantare stegring än under fjolåret då priserna mellan augusti och september, steg med 0,2 %. De enskilda faktorer som framför andra bidrar till att driva upp prisutvecklingen i september 2015 är kläder, vars priser stigit med så mycket som drygt 7 %. Bland matpriserna utmärker sig framförallt tomaterna vars priser på bara en månad gått upp med hela 30 % !  Också transporttjänster, el, samt hushållsvaror har blivit dyrare samtidigt som lägre drivmedelspriser håller tillbaka och dämpar uppgången.

Inflationen, alltså förändringarna av KPI under loppet av ett år, hamnade i september på 0,1 %. Föregående tre månaders trend med deflation är nu alltså bruten genom en svag inflation. Augustis inflation var - 0,2 % och juli och juni landade på -0,1, respektive -0,4 %

Under loppet av 12 månader är det i stort sett samma faktorer nu som  påverkar vår inflation som har varit fallet under den senaste tiden. Vi märker av fallande räntor och lägre priser på el och teletjänster samt drivmedel. Åt motsatt håll verkar stigande priser på livsmedel, transporttjänster, alkohol och tobak samt högre hyror. Skillnaden mot tidigare månader består helt enkelt i att relationen mellan faktorerna har ändrats och gett oss en svag prishöjning.

Räntan är som tidigare den faktor som starkast bidrar till att verka inflationshämmande och rensar vi bort för den ger det en inflationstakt benämnd KPIF (där F,et står för fast ränta) med så mycket som 1,0 % i september vilket är en ökning från augustis motsvarande värde 0,8 %.

Värdet på KPI ligger fortfarande i linje med värden så långt bort tillbaka som i slutet av 2011. Sedan dess har vi alltså totalt under hela perioden haft en oförändrad prisutveckling i Sverige.

Inom EU noteras återigen en lägre inflationstakt än i Sverige. I augusti visade EU i genomsnitt upp en oförändrad inflationstakt och i Sverige samma månad var takten 0,6%. Detta enligt den jämförande beräkningsgrund som används inom EU, där bland annat egnahemsägarnas och bostadsrättsinnehavarnas räntekostnader inte tas med i beräkningen.

Läs mer på: Inflation i september

Axel Carlsson

FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKELARKIV  
Artiklar 2019  
Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
  Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Artiklar 2011  
Copyright © 1999-2019 Hogia


Tipsa en vän