Sidan publicerades senast 2018-08-28
Logga ekonomi-info
 

Erik Douglasson
HRexpert, Hogia
Dela på facebook Klicka här för att dela pÃ¥ twitter
 
Startsidan »   ARTIKLAR »   Artiklar 2018 »   Kort om arbetsgivardeklaration på individnivå »   

Kort om arbetsgivardeklaration på individnivå

Den omfattande förändringen att skicka individuella uppgifter för arbetsgivardeklaration månadsvis, istället för årlig kontrolluppgift, införs fullt ut för alla företag från januari 2019. Blir lagregleringen till det bättre eller blir det ännu mer administration? 

Alla företag och organisationer berörs av Arbetsgivardeklaration på individnivå (AGI) och det innebär att de ska rapportera arbetsgivardeklaration med uppgifter om skatt, lön och förmåner på individnivå varje månad till Skatteverket. Från och med 1 juli 2018 börjar lagen gälla företag med fler än 15 anställda och som ingår i branscher med krav på personalliggare, och i januari 2019 gäller reglerna för samtliga arbetsgivare.

Hogias HR-expert Erik Douglasson har koll på AGI och anser att införandet innebär flera fördelar för både medarbetare och arbetsgivare, och inget merarbete i löneadministrationen i praktiken.
- Införandet av månatlig rapportering av AGI är en stor förändring för alla arbetsgivare men min uppfattning är att regleringen kommer att leda till en mer effektiv löneadministration. Till skillnad från årlig kontrolluppgift följer rapporteringen av AGI löneprocessen helt naturligt, och det ger arbetsgivare en jämnare arbetsbelastning över året istället för resurskrävande arbetstoppar vid årsskiftet, konstaterar Erik.

Bättre koll på uppgifterna i lönespecifikationen när den ersätter årlig kontrolluppgift

I och med AGI kommer lönespecifikationerna att innehålla fler uppgifter eftersom arbetsgivaren redovisar vad som är inrapporterat till Skatteverket. Det ger anställda bättre koll på vad arbetsgivaren rapporterar in, för det är alltid den anställdes ansvar att kontrollera sina lönespecifikationer. Någon separat årlig kontrolluppgift kommer de inte få, utan lönespecifikationen får motsvarande funktion som kontrolluppgiften haft idag.

Läs mer om AGI på Skatteverkets hemsida.


FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKELARKIV  
Artiklar 2019  
  Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Artiklar 2011  
Copyright © 1999-2019 Hogia


Tipsa en vän