Sidan publicerades senast 2009-04-30
Logga ekonomi-info
 

Vilka konsekvenser får företagets beslut?

Företags ekonomiska beslut gäller oftast lönsamhet och finansiering där kalkylering är en viktig del för att få underlag för beslut och verksamhetsstyrning.

 
Dela på facebook Klicka här för att dela pÃ¥ twitter
 
Startsidan »   EKONOMISKA BEGREPP »   Grundläggande begrepp »   Lönsamhet »   

Lönsamhet

Med ett lönsamt företag menas ofta att det går med vinst, d v s intäkterna är större än kostnaderna. Men för att bedöma om vinsten är tillräcklig måste den sättas i relation till något, t ex det kapital som ägarna har satsat. Därigenom ökar jämförbarheten över tiden, mellan olika företag och olika projekt.

Man brukar använda formeln lönsamhet=resultat/resultainsats. Det finns flera olika jämförelsetal, s k nyckeltal, för att beräkna lönsamhet för ett företag, t ex avkastning på eget kapital. (Se vår Nyckeltalsguide ) Andra sätt att beräkna lönsamhet är genom olika kalkyler, t ex bidragskalkyl och investeringskalkyl.

Man bör tänka på att i ett företags lönsamhetsberäkning är oftast endast företagets intäkter, kostnader och kapital med och inte olika ev. samhällsaspekter, t ex kostnader för omskolning eller arbetslöshet. Det som är lönsamt för ett företag på kort sikt behöver inte vara det för samhället på lite längre sikt.

FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


  Grundläggande begrepp  
Kalkylering som beslutsunderlag  
Copyright © 1999-2019 Hogia


Tipsa en vän