Sidan publicerades senast 2018-10-30
Logga ekonomi-info

   
Anna Elverheim  
Expert elektronisk fakturahantering, Hogia 

Dela på facebook Klicka här för att dela pÃ¥ twitter
 
Startsidan »   ARTIKLAR »   Artiklar 2018 »   PEPPOL - ett viktigt steg mot en mer standardiserad e-handel »   

PEPPOL - ett viktigt steg mot en mer standardiserad e-handel

Offentlig sektor arbetar med att öka sina elektroniska flöden genom att digitalisera processerna för sin egen e-handel. Syftet är att det ska vara enkelt för privat sektor att göra affärer med offentlig sektor. Därför ska tekniska handelshinder bort och nya standardlösningar är under utveckling.

I standardiseringsarbetet samarbetar Sveriges Kommuner och Landsting, Myndigheten för digital förvaltning och upphandlingsmyndigheten inom ramen för SFTI (Single Face to Industry) med att rekommendera befintliga standarder och tillämpningar av dessa inom e-handel. Även viktiga frågor som rör juridik och revision är uppe på bordet för att säkerställa rätt tillämpning och göra det lättare för företag att göra rätt. 

Oavsett om du som företag tar dig an e-handel fullt ut, eller till en början startar upp e-faktura i PEPPOL för att möta det nya lagkravet, så ger det dig goda möjligheter att få snabbare betalt.  En faktura processas mycket snabbare hos mottagaren när den är i ett strukturerat elektroniskt format till skillnad från till exempel en e-postfaktura. Det är enkelt att koppla på PEPPOL till din befintliga lösning, och om din IT-leverantör stödjer PEPPOL så kan du vara igång direkt. 

Öka din grad av automatisering med hjälp av den nya lagen och PEPPOL 

Att gå från manuell hantering till mer digital börjar med att du ser över hur din organisation arbetar idag, och om det kan ske på ett mer kostnadseffektivt sätt med rätt systemstöd. Att automatisera interna processer, som till exempel fakturahanteringen, kan vara avgörande för att företaget ska kunna växla upp sin verksamhet utan att anställa fler medarbetare. Det finns både besparingar i tid och kostnader att göra, men även ett mer hållbart företagande utifrån ett miljöperspektiv. 

Vi på Hogia tycker att det ska vara enkelt att vara digital företagare i Sverige och därför "PEPPOL-säkrar" vi våra systemlösningar. I ett kortsiktigt perspektiv för att det ska vara enkelt att möta den nya lagen om obligatorisk e-faktura, men också för att vi ser möjligheter att öka graden av standardisering i näringslivet genom hela e-handelskedjan med PEPPOL som kommunikationsplattform.  

PEPPOL är en standardiserad infrastruktur för att skicka e-faktura 

PEPPOL är ett exempel på en standardiserad infrastruktur som används för att underlätta e-handel i Sverige och mellan länder. Standardiserade infrastrukturer gör att affärskommunikation blir tillgänglig på ett enhetligt sätt för alla som finns i plattformen. Det behövs inga individuella tekniska anpassningar eller integrationer, utan köpare och säljare kan utbyta information oavsett vilket affärssystem de har. 

På Hogia brinner vi för standardlösningar eftersom att det är ett hållbart sätt för våra kunder att få enkla och säkra systemstöd som vi kan ta utvecklingsansvar för under lång tid. För oss är det självklart att ta oss an ny infrastruktur som främjar standardisering, såsom PEPPOL. 

Alla når alla via PEPPOLS accesspunkter 

I PEPPOLS nätverk så når köpare och säljare varandra genom så kallade accesspunkter, och mellan accesspunkterna kan exempelvis fakturor föras över på ett standardiserat sätt. Den här gemensamma tjänsten hanteras centralt av EU-kommissionen, så är det enkelt att hitta organisationer som finns registrerade i nätverket. Alla myndigheter kommer att vara registrerade senast 1 november 2019 för att kunna ta emot och skicka e-faktura.  

Hela den offentliga sektorn i Sverige kommer sannolikt att följa efter i snabb takt. SFTI rekommenderar nämligen PEPPOL för att möta kraven som följer av den nya lagen om obligatorisk e-faktura som träder i kraft 1 april 2019. Av samma anledning bör även leverantörer till offentlig sektor använda PEPPOL, och där kan vi som IT-leverantör förenkla för alla företagare genom att anpassa våra system. 


FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKELARKIV  
Artiklar 2019  
  Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Artiklar 2011  
Copyright © 1999-2019 Hogia


Tipsa en vän