Sidan publicerades senast 2017-06-13
Logga ekonomi-info
Dela på facebook Klicka här för att dela pÃ¥ twitter
 
Startsidan »   ORDLISTA »   Räkenskapsår »   

Räkenskapsår

Ett räkenskapsår är en bokföringsperiod som avslutas med ett bokslut, och sammanlagt ska ett räkenskapsår omfatta 12 månader. Låt oss förtydliga, ett räkenskapsår är tiden mellan två årsbokslut i ett företag. Som vi precis förklarade ska ett räkenskapsår omfatta 12 månader men kan vid rörelsens början eller vid förändring av aktuellt räkenskapsår vara antingen längre eller kortare, som mest kan det vara 18 månader. Till exempel när ett företag slutar med sin verksamhet får räkenskapsårets förkortas men det får inte förlängas.

Räkenskapsår detsamma som kalenderår

Vanligast är att räkenskapsåret är detsamma som kalenderåret (1 januari till 31 december), men ett företag får även använda sig av något som kallas ”brutna räkenskapsår” – vilket alltså är ett räkenskapsår som inte följer kalenderåret. För följande företag måste räkenskapsåret vara kalenderår:

  • enskilda näringsidkare
  • handelsbolag där en fysisk person ska beskattas för hela eller delar av bolagets inkomst
  • samfällighetsförvaltande juridiska personer.

Brutna räkenskapsår

Om man driver ett företag som inte stämmer överens med ovan beskrivning, det kan till exempel vara att man driver ett aktiebolag, en ideell eller en ekonomisk förening, eller ett handelsbolag med enbart juridiska delägare, så får man ha ett brutet räkenskapsår. Vad det gäller brutna räkenskapsår så finns det inga fasta perioder för dessa, det enda som är reglerat är att året måste börja första dagen i en kalendermånad och att det brutna kalenderåret måste omfatta 12 hela månader, och det måste avslutas den sista dagen i en kalendermånad. Ett exempel på ett brutet kalenderår är 1 oktober till 30 september.

På engelska: financial year, fiscal year


FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


Copyright © 1999-2019 Hogia


Tipsa en vän