Sidan publicerades senast 2018-03-19
Logga ekonomi-info

   
Veronica Hansson 
Skattespecialist, Hogia 

Dela på facebook Klicka här för att dela pÃ¥ twitter
 
Startsidan »   ARTIKLAR »   Artiklar 2018 »   Skicka in Inkomstdeklaration 1 via filöverföring - nyhet för byråer »   

Skicka in Inkomstdeklaration 1 via filöverföring - nyhet för byråer

Skatteverket har i vår presenterat en välkommen tjänst för alla redovisnings- och revisionsbyråer; alla deklarationsblanketter som gäller fysiska personer kan nu lämnas in digitalt via Skatteverkets filöverföringstjänst. En tjänst som även Hogia var med att arbeta fram.

Att digitalt lämna in deklarationsblanketter till inkomstdeklarationen har fungerat länge via e-tjänsten Filöverföring hos Skatteverket (SKV). Men från och med i år kan även Inkomstdeklaration 1 och övriga upplysningar skickas in digitalt. När byrån har skickat in deklarationen kan kunden logga in på Mina sidor hos Skatteverket och skriva under.

Det här är en efterlängtad förbättring för redovisnings- och revisionsbyråer vilken kom till stånd genom ett lyckat samarbete mellan Skatteverket, de stora redovisnings- och revisionsbyråerna och programvaruleverantörer, där Hogia var ett av företagen.

Lyckat samarbete gav snabb utveckling av tjänsten

Veronica Hansson, en av Hogias skattespecialister, har varit delaktig i samarbetet som började tillsammans med branschorganisationen Srf konsulterna redan 2016. Srf konsulterna och programvaruleverantörerna tog gemensamt fram ett förslag som skulle göra det enklare för redovisningskonsulter och revisorer att lämna samtliga uppgifter i deklarationen elektroniskt. Förslaget överlämnade Srf konsulterna till SKV hösten 2016.

– I september 2017 bjöd SKV in programvaruföretagen, Srf konsulterna och de större redovisnings- och revisionsbyråerna till en workshop för att diskutera ökat elektroniskt uppgiftslämnande av inkomstdeklarationer. Men ingen av oss tyckte att förslaget uppfyllde de behov som finns. SKV valde då att avbryta arbetet med den lösning som de presenterat, och skissade istället vidare på vårt förslag där kunderna digitalt kan skriva under en komplett deklaration, berättar Veronica Hansson.

Redan från och med den 20 mars är det alltså möjligt för byråer att skicka in hela deklarationen för fysiska personer digitalt via filöverföring.

– Det har varit givande att få vara delaktig i SKV:s utveckling, och att de direkt tog till sig våra synpunkter och informerade oss löpande om arbetet. Att lösningen har tagits fram så snabbt och redan nu kan användas av våra byråkunder är fantastiskt kul! avslutar Veronica.

Så här gör du för att deklarera digitalt åt din kund

  1. Gör klart deklarationen och skapa SRU-filen i Hogias skatteprogram på samma sätt som tidigare.

  2. Skicka in deklarationen via e-tjänsten Filöverföring

  I filöverföringstjänsten kan du numera överföra både Inkomstdeklaration 1 och övriga upplysningar tillsammans med alla deklarationsblanketter. Du kommer att få en kvittens när deklarationen är inskickad. I kvittensen finns en bekräftelse på att överföringen gått bra eller ett meddelande om något gått fel.

  3. Kontakta din kund

  Kontakta din kund och berätta att deklarationen nu är redo att skrivas under på Mina sidor på www.skatteverket.se. Kunden kan inte ändra några uppgifter utan bara godkänna den deklaration som du har skickat in. Om kunden inte vill godkänna deklarationen, till exempel för att det har kommit in en ny kontrolluppgift, behöver kunden be dig att ändra i deklarationen. Sedan måste du skicka in den via tjänsten Filöverföring på nytt.

  4. Kunden skriver under deklarationen

  Efter att kunden skrivit under på Mina sidor får kunden en kvittens på att deklarationen har lämnats in och kan även se vilka uppgifter de godkänt.

  På Skatteverkets hemsida finns mer information för redovisningsbyråer.


FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKELARKIV  
Artiklar 2019  
  Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Artiklar 2011  
Copyright © 1999-2019 Hogia


Tipsa en vän