Sidan publicerades senast 2015-11-25
Logga ekonomi-info
Dela på facebook Klicka här för att dela pÃ¥ twitter
 
Startsidan »   ARTIKLAR »   Artiklar 2015 »   Stopp för dubbelprövning vid felaktiga skatteuppgifter »   

Stopp för dubbelprövning vid felaktiga skatteuppgifter

Enligt beslut av riksdagen den 4 november börjar de nya reglerna att gälla den 1 januari 2016.

En spärregel införs som innebär att process om skattebrott inte får inledas om Skatteverket dessförinnan har fattat beslut om skattetillägg i fråga om samma felaktighet avseende samma person. Motsvarande gäller även om det är åklagaren som först inlett en skatteprocess, då får inte Skatteverket fatta beslut om skattetillägg i samma fråga.

En särskild lag införs om ett samlat sanktionsförfarande i en domstol. Allmän domstol ska i samband med skattebrottsprocessen på yrkande av åklagare kunna besluta om skattetillägg.

Riksdagens beskrivning av beslutet:
"En person som har lämnat en felaktig uppgift vid deklarationen och fått skattetillägg som straff ska inte efteråt kunna åtalas för skattebrott för samma felaktighet. Även det omvända ska gälla; Skatteverket får inte fatta beslut om skattetillägg om en åklagare redan väckt åtal för skattebrott i samma fråga. Man ska alltså inte längre kunna straffas vid två olika tillfällen för samma förseelse.

Däremot, om det sker i en och samma domstolsprocess kan man även i fortsättningen få både skattetillägg för en förseelse och dömas för skattebrott."

Läs mer på: riksdagen.se 

Elisabeth Salfjord 

FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKELARKIV  
Artiklar 2019  
Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
  Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Artiklar 2011  
Copyright © 1999-2019 Hogia


Tipsa en vän