Sidan publicerades senast 2017-06-13
Logga ekonomi-info
Dela på facebook Klicka här för att dela pÃ¥ twitter
 
Startsidan »   ORDLISTA »   Verifikation »   

Verifikation

Kort är en verifikation ett underlag för poster i bokföringen . Lite längre förklarat så är en verifikation ett skriftligt dokument, till exempel ett kvitto, en faktura, ett skuldebrev, ett kontoutdrag eller ett annat underlag som visar att en affärshändelse inträffat. (Det är viktigt att varje kontoutdrag kompletteras med underlags som visar vad transaktionen avser för att vara en verifikation, exempelvis ”insättning av dagskassa”). För varje affärshändelse måste det finnas en verifikation. Ibland används uttrycket verifikat, vilket är samma sak.

Vad innehåller en verifikation?

Det krävs att en verifikation innehåller uppgifter om:

  1) när verifikationen upprättats,
  2) när affärshändelsen inträffat,
  3) vad affärshändelsen avser,
  4) vilket belopp det gäller;
  5) köpare och säljare;
  6) vilka dokument som ligger till grund för affärshändelsen och var originalhandlingen förvaras (om den inte finns bland verifikationerna).
När det gäller momsredovisningen krävs det att verifikationen innehåller ytterligare uppgifter, exempelvis ska beloppet med moms vara specificerat och momsregistreringsnummer ska finnas.

Verifieringskedja

Kort är en verifieringskedja en kronologisk ordning av bokförda poster. Lite längre:

Verifikationsnummer

Kort så är ett verifikationsnummer ett nummer som identifierar en verifikation. Enligt bokföringslagen måste alla verifikationer ha ett verifikationsnummer eller något annat identifikationstecken för att man ska kunna sammankoppla verifikationen med den bokförda affärshändelsen.

På engelska: verifikation – verification, verifikationsnummer – audit trail


FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


Copyright © 1999-2019 Hogia


Tipsa en vän