Sidan publicerades senast 2017-12-21
Logga ekonomi-info

    
Fredrik Wallin   
Bolagschef, Hogia Business Products 

Dela på facebook Klicka här för att dela pÃ¥ twitter
 
Startsidan »   ARTIKLAR »   Artiklar 2017 »   Företagarens utmaningar i en digital ekonomivärld »   

Företagarens utmaningar i en digital ekonomivärld

Alla företag i alla branscher behöver effektiv styrning och administration av sin ekonomifunktion. Men har företag i allmänhet anammat möjligheterna med det digitaliserade arbetssättet?

Enligt en undersökning, som det globala konsultföretag BCG gjort, är svenska företag bland de sämsta i världen på att genomföra digitaliseringsprocesser, även om den digitala mognaden är hög bland svenskarna. Vad kan det här bero på?

Kanske på grund av att digitaliseringen är ett pågående paradigmskifte som är svårt att greppa? Att ställa om, från bra rutiner och processer som fungerar, till ett nytt, ovant och helt annat arbetssätt kan kännas tidsödande och onödigt. Men skiftet kommer att ske oavsett vad man själv känner, och de företag som inte hänger med på digitaliseringståget hamnar på efterkälken och i vissa fall till och med konkurreras ut.

Enligt BGC:s undersökning är vi i Norden bra på att sätta upp processer och strategier, men sämre på att verkligen utföra dem. Kan det bero på att det är svårt att se nyttan med att genomföra förändringen, både kostnadsmässigt och arbetsmiljömässigt? Eller är det helt enkelt att det känns osäkert?

Många är osäkra på "molnet"

Internet benämns idag ofta som "molnet" och vi är många som säger att vi har molnbaserade IT-lösningar. Det innebär helt enkelt att företagen inte längre behöver ha lokala installationer av sina program, utan allt finns i andra plattformar på internet/webben/nätet/molnet. Ja, kärt barn har många namn.

För oss på Hogia är molnbaserade IT-lösningar numer en del av vår programutvecklarvardag. Vi fortsätter oförtrutet att lägga våra resurser på att hjälpa företag utvecklas med hjälp av smidiga lösningar som förenklar och effektiviserar för våra kunder. Våra nya molnbaserade lösningar är på väg att bli det naturliga ekonomiflödet för våra kunder. Att vi enkelt kan integrera de lokala installationerna med våra molnlösningar och på så sätt ge befintliga kunder en stegvis övergång är också en del av vår styrka.

Som leverantör av ekonomisystem märker vi dock av ambivalensen hos en del av våra kunder, och då främst de som är några anställda och fortsätter växa med stadig takt. De har oftast mycket att göra och har därför svårt att fokusera på att digitalisera sina processer.

Vi är på väg till en helt molnbaserad ekonomilösning

Just nu finns redovisning, fakturering och projektredovisning i Hogias molnerbjudande. Vårt ekonomisystem Hogia Ekonomi har fått ett molnbaserat syskon som heter Hogia OpenBusiness. Med ett molnbaserat ekonomisystem har alla användare på företaget tillgång till sina ekonomifunktioner var som helst och när som helst. OpenBusiness vänder sig dessutom till fler än den typiske ekonomen. Systemet är öppet för alla på företaget som är en del av ekonomiprocesserna; till exempel fakturering, inlämning av digitala underlag, attest av fakturor eller att analysera företagets resultat.

Framöver kommer fler funktioner att läggas till i OpenBusiness, och vi arbetar utifrån målbilden en helt molnbaserad digital lösning från första verifikation till färdig årsredovisning.

FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKELARKIV  
Artiklar 2018  
  Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Artiklar 2011  
Copyright © 1999-2018 Hogia


Tipsa en vän