Semestertillägg

Fråga:

Vad är semestertillägg och vem har rätt till det?

Svar:
I semesterlagen sägs att arbetstagare har rätt till semesterlön i den mån sådan har tjänats in under intjänandeåret. Semesterlagen säger som huvudregel att den så kallade ”sammalöneprincipen” ska gälla. Den innebär att den anställde vid semesteruttag behåller sin aktuella månadslön och får ett semestertillägg per betald dag. Semestertillägget är vid månadslön 0,43 % av månadslönen och 1,82 % av veckolönen per betald dag. Denna princip kan dock endast tillämpas på de anställda som har en fast månadslön eller veckolön. Om en anställd har timlön är det istället procentsregeln som ska tillämpas.

Procentsregeln innebär att den anställde vid semesteruttag får en semesterlön per dag. Beräkning av semesterlön ska utgöra minst 12 % av den semesterlönegrundande inkomsten. Semesterlönegrundande inkomst ska minskas med eventuella avdrag som påverkar inkomsten till exempel sjukdom eller föräldraledighet. Sjuklön eller semesterlön för sparade dagar ska inte ingå i beräkningsunderlaget.

Semesterlagen är till viss del dispositiv, det vill säga lagens bestämmelser får avtalas bort och ersättas med andra regler i kollektivavtal som är mer fördelaktiga för den anställde. Kollektivavtalen innehåller vanligtvis också en bestämmelse om komplettering med ett semestertillägg på 0,8 procent av månadslönen per semesterdag. Det innebär att den som tjänar till exempel 20,000 kronor i månaden och har semester i 20 dagar är berättigad till semestertillägg med 160 kr per semesterdag x 20 semesterdagar = 3,200 kronor. Observera att det finns exempel på kollektivavtal med andra beräkningsregler. 

Sammanfattningsvis: är arbetsgivaren bunden av kollektivavtal skall man tillämpa avtalets bestämmelser. I annat fall skall man följa lagen.

 
KUNSKAP & INSPIRATION
Frånvaro vid ej beviljad semester - ledde till avsked.

Rutiner för semester, detta bör du som arbetsgivare och anställd tänka på.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Har du koll på vad som gäller kring semester?

Vi tipsar om vad du bör tänka på när det är dags att förlägga semester.

Läs mer