Sidan publicerades senast 2018-03-19
Logga ekonomi-info
Dela på facebook Klicka här för att dela pÃ¥ twitter
 
Startsidan »   ARTIKLAR »   Artiklar 2018 »   Bolagsverket tar emot digital årsredovisning från och med i år »   

Bolagsverket tar emot digital årsredovisning från och med i år

Bolagsverket har sedan 2016 arbetat med att utveckla tjänsten att ta emot årsredovisningar i digitalt format, ett uppdrag myndigheten fick av regeringen. Nu är det äntligen dags för lansering.

Från och med i slutet av mars kan Bolagsverket ta emot filer i så kallat XBRL-format för årsredovisningar, och i och med detta steg kan hela processen från verifikation, bokföring och bokslut till färdig årsredovisning ske helt digitalt.

Digitala årsredovisningar innebär att pappershanteringen och manuellt arbete minskar, samt risken för felinmatningar, och att processen snabbas upp. Rätt systemstöd ser till att alla arbetsmoment kvalitetssäkras samt att alla underlag och beräkningar finns kvar i ett digitalt arkiv.

Så här går det till att skicka in årsredovisningen digitalt

Den digitala processen börjar med att årsredovisning och eventuell revisionsberättelse upprättas i digitalt format. Men original i pappersformat ska även fortsättningsvis skrivas under av styrelse, vd och revisorer.

Via en inloggningstjänst hos Bolagsverket skickas de digitala underlagen in, och efter det får styrelseledamöter och vd en länk till Bolagsverkets tjänst. Där ska de logga in med sin e-legitimation och skriva under fastställelseintyget.

Observera att det är först när fastställelseintyget är påskrivet som underlagen är inkomna till Bolagsverket. Bekräftelse på att årsredovisningen är inskickad kommer sedan i form av en kvittens från Bolagsverket.

Vill du veta mer går du in på Bolagsverkets sida om digital inlämning av årsredovisning där du även kan klicka dig vidare till Frågor och svar. 

Vilka ska lämna in årsredovisning? Läs mer i Årsredovisningsguiden.


FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKELARKIV  
Artiklar 2019  
  Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Artiklar 2011  
Copyright © 1999-2019 Hogia


Tipsa en vän