Sidan publicerades senast 2017-06-13
Logga ekonomi-info
Dela på facebook Klicka här för att dela pÃ¥ twitter
 
Startsidan »   ORDLISTA »   E-faktura »   

E-faktura

E-faktura, även kallad e-fakturering, är en form av elektronisk fakturering/fakturahantering. I dagens alltmer digitaliserade samhälle blir det allt vanligare att olika handelspartners (såsom kunder och deras leverantörer) använder sig av e-faktureringsmetoder. Begreppet e-faktura innehåller ett antal olika tekniker och inmatningsalternativ men kan generellt användas som ett samlingsbegrepp för att beskriva metoden genom vilken en faktura elektroniskt skickas till en kund för betalning. Metoden används för att presentera och övervaka transaktionsdokument och se till att villkoren för handelsavtalen uppfylls. De olika transaktionsdokumenten som vi syftar på är till exempel fakturor, inköps-orders, debetnotor, kreditnotor, villkor och betalningsinstruktioner och inbetalningskort. Många företag anlitar ett utomstående företag (en partner) genom vilka de genomför den elektroniska fanturahanteringen.

Mindre felmarginal med e-faktura

Ett företags bolagsekonom (ekonomiansvarig) har som huvudansvar att säkerställa att alla utestående fakturor från företagets leverantörer är godkända, bearbetade och betalade. Bearbetning av en faktura inkluderar många steg, allt ifrån att läsa av fakturans innehåll och information, till att mata in den i bolagets ekonomisystem/bokföringssystem. Efter inmatningen har skett ska fakturorna gå igenom företagets olika attesteringsprocesser, och sist men inte minst ska den betalas. Genom att hantera dina fakturor på ett elektroniskt sätt, genom att jobba med e-fakturor, säkerställer du att fakturahanteringen sker med färre risker och felmarginalen minskar drastiskt.

Ökad hållbarhet med e-faktura

En e-faktura kan laddas upp med hjälp av e-post, virtuella skrivare eller webbapplikationer etc. Genom att arbeta med elektronisk fakturahantering (e-faktura) effektiviserar företaget fakturahanteringen och eftersom inga pappersfakturor behöver skickas ut blir miljöpåverkan avsevärt mindre, nästintill obefintlig.

På engelska: e-invoice, e-invoicing


FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


Copyright © 1999-2019 Hogia


Tipsa en vän