Sidan publicerades senast 2018-08-29
Logga ekonomi-infoHenrik Dahlin
Konsult, Hogia 

Dela på facebook Klicka här för att dela pÃ¥ twitter
 
Startsidan »   ARTIKLAR »   Artiklar 2018 »   Skicka in årsredovisning digitalt »   

Skicka in årsredovisning digitalt

Bolagsverket erbjuder sedan i mars möjligheten att lämna in årsredovisningar digitalt. Från och med senare delen av september finns möjligheten att få tillgång till den nya smarta funktionen i produkterna Hogia Bokslut och Smart Årsredovisning.

Henrik Dahlin och Lotta Bengtsing har arbetat i Hogias projekt och haft ett nära samarbete med Bolagsverket under utvecklingen. Alla systemleverantörer som erbjuder den digitala inlämningsfunktionen måste ha ett avtal med Bolagsverket och anpassa filöverföringen till formatet iXBRL*. Hogia är bland de första i branschen som har avtal och tjänsten integrerad i produkterna.

- Det har varit ett stort intresse bland våra kunder för Digital inlämning och många kunder anmälde tidigt sitt intresse för att testa digital inlämning, berättar Henrik Dahlin.

Funktionen är lättanvänd och filformatet har fungerat precis som det är tänkt. Fördelen för kunden är bland annat att slippa ladda ner och upp filer manuellt, eftersom vårt system sköter filöverföringen till Bolagsverket helt automatiskt.

Utveckling pågår för att nå komplett digital process för årsredovisning

- Samarbetet har fungerat bra och vi har gjort många anpassningar för att skapa den nivå och funktion som Bolagsverket har fastställt. För att komma i mål med alla delar som behöver utvecklas fortsätter vi nu arbetet för att nå en helautomatiserad process för digital årsredovisning, berättar Henrik.

I första skedet är det själva årsredovisningen med fastställelseintyget som går att skicka in i digitalt från bokslutsprogrammen. Nu arbetar vi vidare tillsammans med branschen för att hitta en bra lösning för hanteringen av revisionsberättelsen också.

- Det är fortfarande samma krav och regelverk som gäller för digital inlämning jämfört med pappersvarianten. Det är våra system redan anpassade till så klart, säger Henrik.

Digitalisering ger positiva effekter på flera sätt

För ungefär två år sen drog Bolagsverket igång sitt arbete, efter att ha fått regeringsuppdraget att digitalisera årsredovisningarna. På så sätt sparas en hel del papper; alla årsredovisningar som skickas in från drygt en halv miljon företag och föreningar varje år innebär 10 Kaknästorn på höjden per år enligt Bolagsverket själva! Bolagsverkets projektledare Nina Brede berättar att de till och med 26 augusti tagit emot 4109 digitala årsredovisningar.

- Ännu är det inte obligatoriskt att skicka in årsredovisningen digitalt, men det kommer det att bli framöver. Vinsterna med digitalisering är både samhällsnytta och miljönytta eftersom vi sparar tid, pengar, papper och transportutsläpp. Det är självklart för oss att vara delaktiga i det här eftersom vi arbetar aktivt med Hållbar IT i hela Hogia-gruppen, avslutar Henrik.

*) iXBRL = Inline XBRL, eXtensibel Business Reporting Language  - filformat som går att visa i  en webbläsare

Här kan du läsa mer om digital inlämning av årsredovisning.


FÅ ALLA NYHETER DIREKT I DIN MEJL


ARTIKELARKIV  
Artiklar 2019  
  Artiklar 2018  
Artiklar 2017  
Artiklar 2016  
Artiklar 2015  
Artiklar 2014  
Artiklar 2013  
Artiklar 2012  
Artiklar 2011  
Copyright © 1999-2019 Hogia


Tipsa en vän